Werken op Schiphol

Er zijn meer dan 60.000 mensen die op Schiphol werken. Zij zorgen ervoor dat reizigers veilig en vlot kunnen vliegen naar hun bestemming. In de voorbereiding op het vliegen zijn er natuurlijk ook veel dingen die moeten gebeuren. In deze les stellen we tien mensen aan je voor, die op de luchthaven hun brood verdienen.

Bekijk dit filmpje!video

Veel mensen werken op Schiphol

Even voorstellen

Tien verschillende mensen die allemaal ander werk hebben op Schiphol.
Ze vertellen je er graag wat meer over. Lees maar mee.

Bagagemedewerker

Bagage-medewerker

Wat doe je?
De meeste mensen die vliegen van, naar of via Schiphol hebben een koffer bij zich. Ik zorg er met mijn collega’s voor dat die koffer op de juiste plek terechtkomt. Dus in de buik van het goede vliegtuig of bij de eigenaar.

Is dat ingewikkeld?
Eigenlijk wel. Op een drukke dag moeten we wel 180.000 koffers verplaatsen. Dat moet dus goed gepland worden!

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet sterk zijn, want sommige koffers zijn echt mega-zwaar. En je moet goed in de gaten houden waar de bagage naartoe moet, zodat er geen fouten worden gemaakt. Niemand wil aankomen op zijn vakantie en dan ontdekken dat zijn zwembroek een andere kant op is gevlogen!

Wat is er bijzonder aan je werk?
Het transportsysteem dat we gebruiken om bagage te verplaatsen. De lopende banden die onder de vertrekpieren van het vliegveld liggen, zijn samen wel dertig kilometer lang. De langste weg die een koffer op Schiphol kan afleggen is 2,5 kilometer.

Schoonmaker

Schoonmaker

Wat doe je?
Ik zorg ervoor dat het netjes blijft in de gangen en hallen waar passagiers aankomen of wachten op een vliegtuig. Ik maak de wc’s schoon en de vloeren, maar ook de knopjes van de liften, de leuningen van de trap en de stoeltjes van de wachtruimte.

Is dat ingewikkeld?
Dat niet, maar het is wel hard werken. Er komen hier miljoenen mensen per jaar. En niet iedereen gooit netjes zijn gebruikte servetje in de prullenbak of veegt zijn voeten voor hij of zij de hal binnen loopt.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Goed kunnen schoonmaken! Het is belangrijk dat alles netjes schoon blijft, maar ook dat je vriendelijk bent voor de reizigers, want die zijn misschien al heel lang onderweg.

Wat is er bijzonder aan je werk?
Schiphol is natuurlijk een speciale plek om te werken. Je hoort alle talen van de wereld om je heen en het gaat dag en nacht door. En als schoonmaker kom je echt overal!

Douane-medewerker

Douane-medewerker

Wat doe je?
De douane controleert of mensen geen verkeerde spullen het land mee in nemen. We onderzoeken dus de bagage van reizigers. Heeft er iemand beschermde planten in het buitenland gekocht of zitten er drugs in een koffer verstopt?

Is dat ingewikkeld?
Best wel, want mensen die kwaad willen, hebben allerlei trucjes om ons te slim af te zijn. Ze verstoppen drugs op de gekste plekken. Soms moeten we een gaatje boren in een kinderwagen, omdat we denken dat er iets in verstopt zit. Ook onderzoeken we bijvoorbeeld of er wel echt shampoo in een fles zit.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet natuurlijk precies weten wat er wel en niet meegenomen mag worden het land in. Je leert ook iemand te herkennen die zich vreemd gedraagt of die liegt. Met zo iemand gaan we even wat langer praten of onderzoek doen.

Wat is er bijzonder aan je werk?
Je moet goed opletten en je werk serieus doen. En je maakt soms gekke dingen mee! Daarnaast moet je natuurlijk ook beleefd zijn tegen de mensen. De meeste komen gewoon lekker terug van vakantie.

Luchtverkeersleider

Luchtverkeersleider

Wat doe je?
Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat vliegtuigen die van of naar Schiphol vliegen dat veilig kunnen doen. In de verkeerstoren begeleiden mijn collega’s en ik al het vliegverkeer in een straal van vijftien kilometer om het vliegveld in de lucht, maar ook op de luchthaven zelf.

Is dat ingewikkeld?
Dat kan best ingewikkeld zijn, want er komen soms wel 1.200 - 1.300 vliegtuigen op een dag. Alle piloten moeten weten waar ze kunnen landen en waar ze na de landing heen moeten taxiën. Tegelijkertijd vertrekken er dan ook nog vliegtuigen. Goed opletten dus.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet goed kunnen plannen en vooruit kunnen denken. Je moet ook goed en duidelijk in het Engels kunnen praten met de piloten. En rustig blijven, ook als het even spannend wordt. Gelukkig hebben we computers en radarbeelden die ons helpen.

Wat is er bijzonder aan je werk?
We zitten hier op de mooiste plek van Schiphol: in de 101 meter hoge verkeerstoren. Van hieruit kunnen we goed zien wat er gebeurt in de lucht én op de grond.

Marshaller

Marshaller

Wat doe je?
Ik help vliegtuigen bij het parkeren. Naar veel parkeerplekken kan een piloot zelf rijden, maar niet naar allemaal. Dan wijzen wij de weg. Daarvoor gebruiken we onze oranje bordjes of lichtgevende sticks om aan te geven waar een vliegtuig heen moet.

Is dat ingewikkeld?
Vooral heel leuk! Overal in de wereld spreken marshallers en piloten dezelfde taal. Iedereen weet precies wat ‘links’, ‘rechts’ of ‘stop’ is.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet dit vak natuurlijk leren. Daarvoor krijg je een opleiding bij Schiphol. Daarna ga je aan de slag. Ik doe dit werk nu al zestien jaar. In die tijd heb ik veel geleerd.

Wat is er bijzonder aan je werk?
Zonder ons zou het een rommeltje worden op Schiphol. En je bent één van de weinige mensen die zo dicht bij een vliegtuig in de buurt mag komen. Dat is echt magisch!

Piloot

Piloot

Wat doe je?
Ik bestuur een vliegtuig en breng het van de ene bestemming in de wereld naar de andere.

Is dat ingewikkeld?
Er zitten veel computers in een vliegtuig. Die ondersteunen ons werk. Maar we moeten natuurlijk altijd zelf kunnen reageren als er iets onverwachts gebeurt.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet een pittige opleiding volgen, waar niet iedereen voor aangenomen wordt. Je moet heel goed zijn in wiskunde en altijd snel en koelbloedig zijn. Een piloot leert vooral wat-ie wel of niet moet doen als er iets misgaat.

Wat is er bijzonder aan je werk?
Soms ontbijt ik in Qatar en ben ik zes uur later weer in Amsterdam. In het begin is dat een beetje onwerkelijk, maar het went!

Brandweer

Brandweer

Wat doen jullie?
Wij werken bij de brandweer van Schiphol. Wij trainen bijvoorbeeld wat we moeten doen als er een brand is bij een vliegtuig. Daarvoor hebben we een speciaal vliegtuig dat we moeten blussen: de FireFly.

Is dat ingewikkeld?
Het is best ingewikkeld, omdat je met allerlei dingen rekening moet houden en ook nog eens heel snel moet werken. Er zit veel brandstof in een vliegtuig. Dat is natuurlijk gevaarlijk. Ook heb je te maken met mensen die aan boord zijn van een vliegtuig. Hoe we de brand snel moeten blussen en de mensen veilig naar buiten moeten krijgen, oefenen we voortdurend.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet snel in actie kunnen komen. Pak aan, laarzen aan, helm op: wij doen het in 45 seconden! Binnen drie minuten na een melding zijn wij bij de brand. En dat 24 uur per dag, zeven dagen per week.

Wat is er bijzonder aan jullie werk?
De onderlinge samenwerking is ontzettend belangrijk. Je moet 24 uur per dag met elkaar samenwerken om het werk zo goed mogelijk te doen.

Bird controller

Bird controller

Wat doe je?
Ervoor zorgen dat de vele vogels rondom Schiphol niet in botsing komen met vliegtuigen. Want niet alleen overleeft een vogel zo’n botsing niet… het kan ook zorgen voor schade aan een vliegtuig en dat is natuurlijk gevaarlijk!

Is dat ingewikkeld?
Ja, want we vinden het ook fijn dat er hier zoveel vogels leven. We bedenken manieren om ze uit de buurt van de start- en landingsbanen te houden. Bijvoorbeeld door laserstralen te gebruiken of roofvogels in te zetten om ze te verjagen.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet weten hoe vogels zich gedragen. Wat voor voedsel ze zoeken, waar ze graag zitten. Zo planten we bijvoorbeeld soorten gras waar vogels niet van houden. Dan zoeken ze vanzelf een andere plek.

Wat is er bijzonder aan je werk?
Vooral na het broedseizoen als de jonge vogels uitvliegen en in het najaar als de vogeltrek begint, hebben wij het druk. Het is fijn om buiten bezig te zijn en tegelijk iets heel nuttigs te doen.

IJsbeer

IJsbeer

Wat doe je?
Normaal werk ik bij Schiphol op kantoor. Maar in de winter, als er sneeuw ligt, ben ik een ijsbeer. Ik stap dan op een sneeuwschuiver en zorg ervoor dat de start- en landingsbanen sneeuwvrij worden. Anders kan er geen vliegtuig landen.

Is dat ingewikkeld?
Nee hoor, maar het is wel heel erg nodig! Sneeuw kan een hele luchthaven stilleggen. En dat willen we de mensen natuurlijk niet aandoen.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet leren hoe je de sneeuwruimer bedient. Daarvoor oefenen we het hele jaar door.

Wat is er bijzonder aan je werk?
We hebben twee ijsberenteams met vijftien voertuigen. Samen schuiven we alle sneeuw van de start- en landingsbanen. Soms ook in het donker. Dat is een machtig gezicht!

Social media expert

Social media expert

Wat doe je?
Ik zorg voor berichten over Schiphol op social media. TikTok, Instagram en Facebook, ik ben er helemaal in thuis!

Is dat ingewikkeld?
Het is vooral super afwisselend. Ik schrijf over interessante dingen voor reizigers en grappige dingen die hier gebeuren. Ik maak tweets, maar plaats ook foto’s en filmpjes.

Wat moet je daarvoor kunnen?
Je moet creatief zijn en goed kunnen schrijven. Ook moet je goed weten wat mensen graag willen lezen of zien. Ik doe daar ook onderzoek naar. Ik kijk welke berichten populair zijn en bedenk hoe wij dat kunnen gebruiken in onze posts.

Wat is er bijzonder aan je werk?
Op Schiphol gebeurt altijd wel wat en dus kom ik vaak ogen en oren tekort. Wij vertellen verhalen uit de hele organisatie. Je weet dus ook heel veel van Schiphol. Dat maakt het extra leuk!

Opdracht

Rangschik de beroepen

Zou jij ook wel op Schiphol willen werken? Welk van deze tien beroepen lijkt jou het leukste om te doen en waarom? Maak een top 3 van de leukste drie beroepen. Denk ook na of jij de juiste vaardigheden zou hebben om je favoriete beroep uit te oefenen. Presenteer je rangschikking daarna in de klas.

Print het werkblad uit om deze opdracht te maken.

beroepen

<< Vorige paginaVerder >>
| Over